I make a list of the best web hosting comapnies. Buy professional business templates online.

 CRDi (Common Rail) - какво е това?

CRDi или Common Rail е най-популярната съвременна горивна система за дизелови двигатели.Такава система използват много от производителите на автомобили, но е назовават с различни съкращения:

  • Фолксваген: TDI;
  • Фиат: CDTi, TtiD, DdiS, JTD;
  • Даймлер: CRD, CDI;
  • Хюндай и Киа: CRDi;
  • Дженерал моторс: CDTi, VCDi

01Тази система широко се използва и при двигателите в локомотивите, а също така в корабостроенето. CRDi (Common Rail Direct Injection) - може да се разтълкува като: директно впръскване от обща магистрала. Технологията се изразява в следното: подаване на горивото под високо налягане на обща (горивна) рампа и от нея към инжекторите. Налягането на тази рампа, не зависи нито, от количеството на впръсканото гориво, нито от честотата на въртене на коляновият вал. Командата за впръскване на инжектора се подава от контролният блок EDC. Осъществяването на тази процедура се осъществява, благодарение на вграденият в инжектора магнитен соленоид.

Принцип на работа:

- Готовото за впръскване гориво се на нагнетява в рампата под високо налягане
- То се нагнетява от помпа още при завъртането на първият оборот на мотора.
- така нагнетеното гориво се подава на инжекторите с еднакво налягане.
- в това се състои и главната разлика на системата CRDi и класическата схема с ГНП (Гориво нагнетателна помпа) иглата на дюзите се надигат от соленоид, а не от налягането на горивото.
- с това времето, налягането и цикличността на подаване на горивото се задават от програмата, заложена в блока за управление, а не от ъгъла на впръскване.02

Процеса на впръскване на горивото и създаването на нужното налягане в системата CRDi, са разделени. От тук се появява възможността за създаване на двуфазно или многофазно впръскване, така за един работен такт може да се извършат няколко фази на впръскване.
В първоначалният си вариант в системата е прието двойното впръскване, но в най-съвременните CRDi вече стигат до девет пъти на такт.

Основните преимущества на системата Common Rail в сравнение с обичайните дизели:

- Изпълняват се все по-големите изисквания за екологичност и икономичност, които са по жестоки с  всяка  следваща година.
- системата за повишено налягане, обезпечава значителна икономия на гориво. Колкото е по-високо налягането на впръскване в камерата за горене, толкова по ефективно ще бъде и самото разпръскване, а благодарение на това по-пълно и ефективно изгаряне на сместа, по-голяма мощност и по-малко вредни вещества.
- Постоянното високо налягане в магистралата, обезпечава точно дозиране на горивото по всяко време, независимо от оборотите на двигателя. В класическата схема с помпа-дюза това е невъзможно.

Принципна схема на системата Common Rail за дизелов двигател:

crdi shema
а - електронен блок за управление EDC, b - датчици: температурата на маслото, температура на охлаждащата течност, температура на постъпващият въздух, налягането на въздуха след турбо компресора. c - датчик за положението на белега на разпределителният вал.  d - разпръсквачи / инжектори / e - обща горивна магистрала. f - ел. помпа за подаване на горивото. g - филтър за първично очистване на горивото, h - резервоар за гориво. i - датчик за честотата на въртене на коляновият вал. j - датчик за положението на педала, акселератор. k - горивен филтър. l - помпа за високо налягане (1350bar при 3200 об/мин), m - подгревател на горивото. 1 - горивна магистрала за ниско налягане. 2 - горивна магистрала за високо налягане. 3 - магистрала за връщане на горивото. 4 - окабеляване на системата.

 

© © 2024 lovechdiesel.com. Всички права запазени.
Joomla 1.7 Templates designed by Football Jacke